where the engineering course i take

where the engineering course i take

Sabtu, 2 Julai 2011

Jalan2 di Guangzhou (Part 4)

Assalamualaikum...Kamu2 semua sihat?? Hehehe...macam style pengacara pulak kan...Ok la..untuk entry kali ini saya akan menceritakan detik2 terakhir saya berada di Guangzhou...huhu...ayat nak over pulak..Flight saya dan famili adalah pada pukul 1.00am.. Jadi kami masih ada masa untuk membeli belah sebelum packing barang2 untuk pulang ke Malaysia yang saya dah mula rindu mase tu...huhu...Hari ni..saya akan bawa anda semua jalan2 beli bunga, Kid's World dan Electronic Site..

*Kedai Bunga
hehe....Sebenarnya yang ini tak perlu kot...Tapi saya nak jugak..sebab ni blog saya...jadi suke hati saya la kan???  Untuk pagi terakhir di sini, kami pergi berjalan2 berdekatan dengan hotel kami sahaja.. Ye la...sebabnya malas nak ikut ayah pergi kedai motor..Kami ni semua pempuan...jadi sememangnya tak minat motor2 ni.. Last2..ayah pergi ngan kawan2 dia.. Kawan dia pun dah rindu sangat nak jalan2 ngan ayah..hehe
Jalan nak ke kedai bunga...Bersih je...Apa taknye..malam2 pun keje..Konpim bila siang..nampak bersih ..huhu


Ni la kedai bunga nye...Hihi macam kat Malaysia jer sebenarnya...X de kerja...Dah masing2 malas nak ikut ayah pagi tu... Pandai abang Cina ni gubah bunga...


Hehehe...bergambar sekejap lepas beli bunga...Sila abaikan budak kenit kat bawah tu...Dia ni memang pemalas nak jalan kaki..Letih sikit mintak dukung...Ngade2 betol...huh*

*Kids City
Bagi yang mempunyai anak2 kecil...mesti suka nak pergi tempat ni.. Kalau tuan2 dan puan2 nak tau.. di sinilah gedung pakaian kanak2.. Pelbagai peringkat umur ada tau..Yang baby pun ada.. Fesyen pulak macam2.. Naik geram la saya dibuatnya...


Omma ngan Ecah di depan bangunan Kid City


Macam ni la kat dalam dia.. Lebih kurang macam kat kedai Leather beg.. Dalam setiap aras pun ada banyak kedai ...  Lepastu.. setiap kedai ada berlainan rekaan.. Tapi kan..kat sini puan2 dan tuan2 tak boleh beli sikit2... Kat sini kene beli secara bundle.. Contohnya untuk satu rekaan mesti beli dalam 6 ke 12 helai yang mempunyai saiz yang berbeza2.. Jadi kat sini memang sesuai la untuk sesiapa yang berminat nak berniaga baju kanak2.. Kalau macam saya ni ha...yang nak beli sikit2..Boleh..Baju2nye terletak kat luar kedai..Jualan penghabisan stok.. Tu pun banyak jugak pilihan tau.. Cantik2 dan murah.. Apa taknya sepasang baju dress panjang berharga 30 yuan(sama jugak dengan RM15 ) ...Murahkan??

Atau kalau sesiapa yang malas nak buang mase pergi gedung tadi.....Boleh je pergi kat luar gedung...Dari gedung tadi..belok je kanan.. Dah nampak butik kanak2.. Cumenya kat sini mahal la sikit..hehehe..Ye la butik la katekan...
Ni la baju2 Ecah...Banyak betul!! Mentang2 harga murah kan... Rezeki ko la Cahhh....

*Kedai Elektronik
Kedai2 elektronik kat sini pun lebih kurang sama je konsepnye macam kawasan Leather bag.. Kalau nak pergi tempat ni..kite kene pergi kawasan yang menjual peralatan elektronik.. Bila da sampai kawasan ni.. kamu2 semua pilih je la mane2 kedai nak masuk.. Sebabnya da banyak sangat.. 
Ni antara bangunan yang sempat saya amik.. Lebih kurang macam bangunan Low Yart la.. Tapi ad banyak lagi pilihan bangunan lain selain ni..Ape2 pun kene hati2
kalau nak beli barang2 elektronik kat sini..Takut nanti kene tipu...

*Restoran ape ntah...Lupe pulak
Untuk hari terakhir kami di China...kami makan tengahari agak lewat..iaitu kira2 jam 4 petang baru kami makan. Macam biasa...ayah mesti akan bawa kami makan tempat baru. Kedai makan terakhir yang kami pergi ni..sempoi je kedainya. Ayah cakap ni la kedai paling sempoi...halal..sedap dan paling murah..Hehehe...memang sempoi dan kecik je kedainya..Kedai makan ni terletak di belakang kedai2..Memang tak perasan kalau kita tak cari betul2 sebab signboardnye kecik je.. Di bawah adalah menu yang kami order..
Nasi arab ayam..order 2 pinggan dan kongsi 4 orang..Sangat sedap..Beras die panjang2 macam telur semut..hehe

Capati....

Kuah kari ayam campur dal kot agaknya...Ni pun saya tak tau apa namanya...Tapi memang sedap...
Selain tu..tauke kedai ni mesti akan bagi salad ...Salad die simple je...cili hijau..bawang dan timun hijau..Yang tu tak sempat amek gambar sebab masing2 da lapar...hehe

Sempoikan?? Macam kat warung jer..hehehe..Serious sedap nasi arab die..Lepas ni nak suruh mak buat la..hehe

*Restoran Turki

Sebelum bertolak ke airport.. ayah ajak kami pergi minum2 di sebuah restoran depan hotel kiteorang.. Kiteorang hanya order sekeping pizza sebagai alas perut takut lapar waktu malam nanti.. Hehe..ape taknye flight pukul 1 pagikan..
Ni dua cinta hati saya....Omma dan appa

Gambar ni saya sangat suke...Fara..Ecah dan saya... Walaupun selalu gaduh dan rajuk2...tapi mesti baik balik...huhu
Ni la yang kami order...banyak gile cheese die...tak rase pun kuah tomato..maybe cheese je kot die letak lebey...agaknye style turki kot...

Walaupun sibuk berniaga....solat tetap didirikan..=)

*Baiyun Airport

Waktu ni..Ecah cuak gile sebab saya ngan Fara cakap ...Omma ngan Appa da naik kapal terbang.. Kiteorang je tertinggal...Sanggup tu dia nak jual beg roda dia kat atas tu sebab nak nek kapal terbang.. huhu...kurang asam punye kakak kan...???
Saya dan Fara...Gambar ni Ecah yang amik..Ni gambar yang ketiga dia amik.. Baru cantik!! Thanks Ecah...
Kiteorang amik2 gambar kejap sebab mase tu kounter check in tak bukak lagi..


Sebenarnya kan...macam2 lagi tempat menarik di Guangzhou ni yang boleh kita membeli-belah dan lawati..Contohnya muzium..tempat kain2 cotton..tempat permainan dan macam2 lagilah...Cume mase je tak mengizinkan kami untuk lawat tempat2 lain..Ingat!! Bile dah datang sini...fizikal dan mental kene kuat..hehe.. yela sebab nak berjalan jauhkan..Rugi kalau tak explore banyak benda bile dah datang negara orang..Peluang bukannya ada selalu..Betul tak??..Oklah...Setakat tu je yang dapat saya kongsi...Saya harap maklumat saya yang sedikit ini dapat membantu kepada sesiapa yang berhajat nak bercuti ke Guangzhou...Kalau ada apa2 yang tak jelas ker..Sila tinggalkan komen ye?? Insya-Allah saya harap saya dapat bantu apa yang termampu...=)











1 ulasan:

  1. salam, boleh x saya tau awak pergi dgn pakej pelancongan ke atau pergi sendiri? lau x keberatan boleh shared x and emailkn di amymohd87@yahoo.com

    BalasPadam