where the engineering course i take

where the engineering course i take

Isnin, 8 Ogos 2011

Resepi Ikan Keli Goreng Sambal

Assalamualaikum...
hari ni saya nak kongsi resepi makanan kegemaran kami empat beradik..
Dulu kami tak suke pun masakan ni sebab bile mase makan tu..
ada rasa pelik sikit...maklumlah ikan sungai la katakan...
Omma saya lagilah...ikan sungai memang tak minat...
Tapi disebabkan permintaan anak...terpaksa la juga gagahkan masak..hehe.. 
Atok cakap...rase pelik tu sebab kehadiran lendir pada ikan tu..
Kalau kita tak bersihkan betul2....waktu goreng ikan..
habis berminyak lantai...sebab akan meletup2...
Tapi sekarang....omma dah tau da camne nak get rid of lendir tu..
Jadi ...waktu makan pun rase sedap...^_^
Bahan2 kisar:
20 biji cili kering
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
setengah sudu besar pes asam jawa
(3x2) cm halia
(4x2) cm belacan

6 ekor ikan keli yang telah disiang,
dibalut dengan serbuk kunyit dan digoreng
Cara2:
1. Kisar semua bahan2 kisar. Masukkan minyak ke dalam kuali dan masakkan cili
tadi sehingga pecah minyak.
2. Setelah pecah minyak, perasakan dengan garam.
3. Kemudian, masukkan ikan dan gaul rata.

Mudahkan??....Selamat Mencuba...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan